Vernieuw je keukenkastjes met deze stijlvolle DIY

Geef je oude keukenkastjes een eigentijdse update met deze stapsgewijze DIY-makeover. Laat je inspireren door eenvoudige stappen om je keuken een compleet nieuwe uitstraling te geven. Ontdek inspiratie en voorbeelden op @ricedesignco_ om zelf aan de slag te gaan!

Samenvatting

Moeilijkheidsgraad: beginner
Tijdsduur: 2 weken
Kosten: € 100

Met dank aan

Deze DIY is uitgevoerd door @ricedesignco_ en we zijn dan ook blij dat we dit doe-het-zelf project mogen delen. Mocht je vragen hebben over dit project, dan kun je @ricedesignco_ altijd een berichtje sturen. Wil je zelf je DIY met ons delen? Stuur ons dan vooral een berichtje via Instagram: @makeover.nl!
Het artikel voor deze DIY is geschreven door Sarieta en voor het laatst bijgewerkt op .

Benodigde materialen

Ben je klaar met het aanzien van je oude, sombere keukenkastjes? Dan is het hoog tijd voor een verfrissende make-over! Met dit doe-het-zelf-project geef je je keuken een moderne look. @ricedesignco_ heeft deze transformatie in twee maanden gerealiseerd door wekelijks een deel van de kastjes aan te pakken. Zo blijft je keuken bruikbaar en voelt het project niet overweldigend aan. Hieronder vind je de benodigde materialen en de stappen om je oude keukenkastjes zelf om te toveren voor slechts een fractie van het bedrag van gloednieuwe keukenkastjes.

deuren-verwijderen
@ricedesignco_

Stap 1 - Deurtjes verwijderen

Maak de kastdeurtjes los van de scharnieren met een schroevendraaier. Bewaar de schroeven goed, zodat je ze niet kwijtraakt. Label de deuren en bijbehorende kasten om verwarring bij het terugplaatsen te voorkomen.

deuren-schoonmaken
@ricedesignco_

Stap 2 - Reinig de deuren

Reinig de kastdeurtjes en de binnenkant van de kasten grondig met een doek, spons en schoonmaakmiddel zoals Krud Kutter. Dit verwijdert vet, vuil en stof, wat cruciaal is voor een goede hechting van de verf. Laat alle oppervlakken goed drogen voordat je verdergaat.

keukenkastjes-schuren
@ricedesignco_

Stap 3 - Schuur de keukenkastjes

Schuur de kastdeurtjes lichtjes met 220 grit schuurpapier om het oppervlak ruw genoeg te maken voor de primer. Gebruik een schuurmachine voor grote oppervlakken en een handschuurmachine voor de hoeken en randen. Veeg het schuurstof af met een vochtige doek.

Stap 4 - Vul gaten op

Als je de plaats van de handgrepen of knoppen wilt aanpassen, vul de bestaande schroefgaten dan op met houtvuller. Gebruik een plamuurmes om de houtvuller aan te brengen en laat het volledig uitharden zoals aangegeven op de verpakking. Schuur de opgevulde gebieden daarna glad met 220 grit schuurpapier.

Stap 5 - Schuur en bedenk de binnenkant

Om de verf goed te laten hechten, schuur je ook de binnenkant van de kasten met schuurpapier van korrel 220. Vervolgens bescherm je de binnenzijde van de kasten door deze af te dekken met plastic folie, zodat stof en verf niet naar binnen kunnen tijdens het schilderen.

primer-verf-aanbrengen
@ricedesignco_

Stap 6 - Breng primer en verf aan

Start met het aanbrengen van een primerlaag op zowel de kastdeuren als de binnenzijden van de kasten. Voor een strakke, gelijkmatige afwerking op de deuren is een verfspuit ideaal. Binnenin de kasten werken een verfroller en penseel het beste. Zorg ervoor dat de primer volledig droog is voordat je verder gaat met de volgende stap. Breng daarna de verf in dunne, gelijkmatige lagen aan, waarbij je iedere laag voldoende tijd geeft om te drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

gaten-boren
@ricedesignco_

Stap 7 - Boor nieuwe gaten

Om te beginnen, bepaal en markeer je waar de nieuwe handgrepen of knoppen moeten komen. Vervolgens gebruik je een boormachine om de nieuwe gaten te boren, waarbij je ervoor zorgt dat de gaten recht zijn en de juiste afstand tot elkaar hebben.

deuren-plaatsen
@ricedesignco_

Stap 8 - Monteer de deurtjes

Plaats eerst de nieuwe handgrepen of knoppen op de kastdeurtjes. Bevestig daarna de scharnieren weer aan de deurtjes en monteer ze terug aan de kasten. Controleer of de deuren goed uitgelijnd zijn en zorg ervoor dat ze gemakkelijk en soepel open- en dichtgaan.

Stap 9 - Werk per sectie

Om te voorkomen dat het project te overweldigend wordt en je keuken bruikbaar blijft, is het slim om wekelijks een nieuw deel van je keuken aan te pakken, zoals @ricedesignco_ dat deed. Herhaal voor elk deel dezelfde procedure, beginnend met het verwijderen van de deurtjes en eindigend met het terugplaatsen ervan.

Voor inspiratie en een duidelijk beeld van wat je kunt bereiken, bekijk de voor- en nafoto's van @ricedesignco_'s keuken makeover en laat je motiveren om zelf aan de slag te gaan!