Je eigen poef maken

Wij hebben een zwak voor stoere materialen. Koper, metaal, staal, robuust hout en natuurlijk ook: leer. Nu is echt leer vrij stevig en lastig met een huis-tuin-en-keuken naaimachine te bewerken. Gelukkig is daar een oplossing voor, want tegenwoordig kun je ook super mooie kwaliteit skai (imitatieleer) krijgen.

Samenvatting

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd: 5 uur
Kosten: € 30,-

Met dank aan

Het artikel voor deze DIY is geschreven door Martijn en voor het laatst bijgewerkt op .

Benodigde materialen

Wij hebben een zwak voor stoere materialen. Koper, metaal, staal, robuust hout en natuurlijk ook: leer. Nu is echt leer vrij stevig en lastig met een huis-tuin-en-keuken naaimachine te bewerken. Gelukkig is daar een oplossing voor, want tegenwoordig kun je ook super mooie kwaliteit skai (imitatieleer) krijgen. Op de Utrechtse stoffenmarkt liepen wij tegen een moeilijk kleur van deze stof aan en het bracht ons meteen op een idee: laten we er een poef van maken!

Zo gedacht, zo gedaan. Het resultaat zie je hier.

Wil je je eigen poef maken? Het is vrij eenvoudig als je enige naaimachineskills bezit. Hieronder vind je de werkwijze en alle stappen uitgebeeld in de grafische tutorial.

Ga je er mee aan de slag?

Werkwijze:

1. Stof knippen

Knip de stof in stukken van de volgende grootte:

  • 4x 70x40cm (voor de zijpanden)
  • 2x 70x70cm (voor het onderpand en de bovenpand)

Het ontwerp van de poef is zo dat de stiksels aan de buitenkant vallen. Je hoeft dus geen stikrand aan te knippen.

2. Zijpanden stikken

Stik de zijpanden aan elkaar. Het onder- en bovenpand laat je nog even zitten.

Let op!

Laat aan het begin en einde van de stikrand 1 cm open. Deze ruimte heb je straks nodig om de hoeken mooi te stikken (zie stap 3).

Je maakt de zijpanden op deze wijze aan elkaar vast:

3. Bovenpand stikken

Stik nu het bovenpant vast. Op de afbeelding hieronder zie je waar hij moet komen:

Je kunt alle kanten van het vlak al vaststikken. Let bij de afwerking van de hoeken op dat je dit doet zoals aangegeven op de afbeelding hieronder:

4. Onderpand stikken

Nu ben je aangekomen bij het onderpand. Om de poef makkelijk te kunnen (bij-)vullen, maken we hier een rits in. Knip het pand door midden, zet de rits in en maak vervolgens het pand vast aan de rest van de poef. Hieronder zie je waar hij moet komen. Stik de hoeken weer zoals aangegeven bij stap 3.

Tip ter gemak:

Weet je niet hoe je een rits in moet zetten, of vind je het gewoon te lastig, dan kun je de rits ook weglaten en het onderpand in een keer vaststikken. Laat dan wel een kant ongestikt, zodat je via deze opening de poef kan vullen. Je dient vervolgens na het vullen (stap 5) de opening met de hand dicht te stikken. Dat is iets minder mooi dan met de naaimachine, maar als je de poef inderdaad met deze kant onder neerzet, zal niemand dat opmerken.

5. Poef vullen

Als je alle stappen goed hebt doorlopen, heb je nu een lege poef. Vul hem met de vulling tot hij lekker vol is en comfortabel zit (als je ESP parels gebruikt, wil je misschien een binnenzak gebruiken, anders ligt je vloer straks bezaaid met bolletjes).

Je poef is nu klaar voor jaren zitplezier!