DIY Tegel bijzettafel maken

Je hebt ze waarschijnlijk al een aantal keer voorbij zien komen op Instagram of TikTok: deze prachtige tegel bijzettafeltjes die overigens ook perfect dienen als plantentafel. Experimenteer met de kleur van de voeg en het type tegel om een stuk te creëren dat perfect past bij jouw stijl of gebruik het als een standaard voor planten.

Samenvatting

Moeilijkheidsgraad: beginner
Tijd: ± 6 uur
Kosten: € 50 tot € 60

Met dank aan

Het artikel voor deze DIY is geschreven door Martijn en voor het laatst bijgewerkt op .

Benodigde materialen

In plaats van deze tafeltjes kant-en-klaar online te kopen voor € 250, kun je ze zelf maken voor slechts een fractie van dit bedrag. Zoals hierboven vermeld, heb je ongeveer vijf uur van je tijd nodig en kost het tussen de € 40 en € 60, afhankelijk van de tegels die je kiest. Dit project is relatief eenvoudig en vereist geen speciale apparatuur.

blauwdruk-blok
@dongerritsen

Stap 1 - Naar de tekentafel

Teken eerst de kubus uit zodat je precies weet in welke maat je het hout moet zagen. Er zijn drie belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • dikte van de voeg (advies is 2 mm)
  • formaat van de tegel (advies is 10x10)
  • hoe groot je de kubus wilt maken (voorbeeld is 9 tegels per vlak)
zaag-op-maat
@murtijn

Stap 2 - Zaag het hout op maat

Teken eerst de kubus uit zodat je precies weet in welke maat je het hout moet zagen. Er zijn drie belangrijke zaken om rekening mee te houden, namelijk de dikte van de voeg (advies is 2 mm), formaat van de tegel (advies is 10x10) en hoe groot je de kubus wilt maken (voorbeeld is 9 tegels per vlak).

boor-hout-kubus
@murtijn

Stap 3 - Zet het blok in elkaar

Als alles op maat gezaagd is, is het tijd om van de losse planken een kubus te maken. Ik heb ervoor gekozen om het geheel met schroeven (platte kop) tot één blok te maken. Je kunt echter ook voor houtlijm kiezen (zolang je maar voldoende lijmklemmen hebt). Boor de gaatjes netjes voor en zorg dat er nabij elke hoek twee schroeven te vinden zijn.

tegellijm-kubus
@murtijn

Stap 4 - Breng tegellijm aan

Nu je een solide blok hebt, kun je de tegellijm aanbrengen met de lijmkam. Kies de dikte in millimeters van de lijmkam die bij de dikte van je tegels past. Strijk de tegellijm met rustige halen over het oppervlakte uit totdat het gehele vlak egaal bedekt is. Werk per vlak en breng niet meteen overal tegellijm aan.

tegels-zetten-tafel
@murtijn

Stap 5 - Zet per vlak de tegels

Leg de tegelkruisjes en de tegels klaar, want je mag het eerste oppervlak gaan tegelen. Zorg ervoor dat rondom de middelste tegel vier kruisjes plat op de tegellijm geplaatst worden. Deze kruisjes leggen de basis voor het net tegelen van het oppervlak. Door telkens aan de zijdes te controleren of de tegels goed uitgelijnd zijn, kun je gemakkelijk de tegels wat verschuiven (doordat ze tegen de liggende kruisjes aan liggen) als ze net niet netjes liggen. Druk de tegels licht aan en controleer goed of ze per vlak egaal diep liggen.

rust-tijd
@murtijn

Stap 6 - Laat de tegellijm uitharden

Je mag pauze nemen, een belangrijk deel van het werk zit er nu op. Laat zeker 12 uur de tegellijm uitharden voordat je doorgaat naar de volgende stap.

voeg-middel
@murtijn

Stap 7 - Maak het voegmiddel aan

Volg de aanwijzingen van het voegmiddel dat je hebt gekocht. De bereiding kan per voegmiddel namelijk sterk verschillen. Met een betonmixer of mix-boorkop voor een accutol kun je in een emmer gemakkelijk het voegmiddel aanmaken. Pas als het een wat dikkere substantie wordt, zoals de bijgevoegde foto, kun je stoppen met mixen. Wacht een minuut of tien totdat je met voegen begint.

voegen-tegels
@murtijn

Stap 8 - Voegen

Doe met een schepje of spatel telkens wat voegmiddel op je voegrubber en ga zoveel mogelijk diagonaal over de voegen heen. Zorg ervoor dat de voegen goed gevuld zijn, aangezien we bij de volgende stap pas de voeg gaan afwerken. Bij de meeste voegmiddelen heb je zo'n 30 minuten de tijd om de voeg te verwerken, daarna hard het voegmiddel uit.

sponzen
@murtijn

Stap 9 - Sponzen

Met een dikke, vochtige tegelspons kun je als overal voegmiddel is aangebracht de voegen afwerken. Ga ook hier met diagonale bewegingen over de voegen heen. Je ziet nu vanzelf ook de plekjes ontstaan waar je misschien nog wat voeg moet toevoegen. Als je zachtjes wat voeg op je vinger doet, kun je dit zonder al te veel moeite corrigeren.

eindresultaat-kubus
@murtijn

Stap 10 - Schoonmaken

Laat het geheel nog even rusten als je ziet dat alle voegen strak zijn. Na zo'n 30 minuten kun je een deel van het voegmiddel dat op de tegels te vinden is weer wegsponzen met dezelfde spons. Je hoeft niet alles weg te halen, dan kan namelijk de volgende dag met een droge doek worden gedaan. Voeg nog naar eigen voorkeur viltjes toe en je tegel tafeltje is klaar!