Feng Shui slaapkamer inrichten

Verander je slaapkamer in een oase van rust met Feng Shui. Deze principes bevorderen goede energie door je interieur en de inrichting van je ruimte. Ontdek tips om Chi-stroom, Yin en Yang-balans en de vijf elementen (metaal, hout, aarde, vuur, water) in je slaapkamer toe te passen. Leer je bed de juiste plek te geven, kies kalmerende kleuren, overweeg je meubels en houd de slaapkamer opgeruimd.

Door Sarieta In: Slaapkamer

Feng Shui slaapkamer inrichten

Droom je ook van een slaapkamer waar je volledig tot rust komt? Met Feng Shui creëer je meer rust, balans en harmonie in de slaapkamer. Feng Shui is een 3000 jaar oude Chinese filosofie met principes en richtlijnen die goede energie bevordert. Benieuwd naar meer over Feng Shui? Met de tips uit dit artikel krijg je een idee hoe je Feng Shui kunt toepassen in de slaapkamer.

Wat is Feng Shui?

feng-shui
@shop_slo

Misschien heb je weleens gehoord van Feng Shui. De letterlijke betekenis van Feng Shui is wind en water. Je kunt de principes van Feng Shui gebruiken om de energiestroom in je woning te verbeteren en om meer balans te creëren. Dat zit hem in de manier van opruimen en in de inrichting van de ruimte. Denk aan waar je meubels neerzet en welke kleuren en materialen je gebruikt. Feng Shui heeft niet alleen een positief effect op de sfeer in huis, maar ook op je gezondheid.

Tip: Voorkom droge lucht in je slaapkamer, met deze tips! Zo zorg je voor een beter nachtrust en gezondheid.

Feng Shui Principes

Feng Shui heeft een positief effect op je interieur, woonomgeving en zorgt voor goede energie. Bij Feng Shui spelen principes een belangrijke rol. Je kunt met onderstaande principes negatieve invloeden omzetten naar positieve.

Chi

feng-shui-slaapkamer
@iwood

De eerste principe is Qi, beter bekend als Chi. Chi is een dynamische energiestroom die door je woning loopt. Dit betekent dat als jij je huis wilt inrichten, je rekening moet houden dat Chi goed door je huis kan stromen. Je doet dit door deuren en gangen zoveel mogelijk open en vrij te houden.

Yin en Yang

ying-yang
@elementalstudio

De twee tegengestelde krachten Yin en Yang zijn vaste waarden bij Feng Shui. Deze tegengestelde krachten vullen elkaar perfect aan. Van warm en koud, man en vrouw, licht en donker tot droog en vochtig. Deze tegengestelde krachten moeten in harmonie en evenwicht zijn om goede gezondheid en geluk aan te trekken.

Vijf elementen

elementen-feng-shui
@spacejoy

Water, vuur, aarde, hout en metaal zijn vijf belangrijke elementen in een Feng Shui interieur. Deze elementen moeten goed in elkaar overgaan en een cyclus vormen. Bij een slechte combinatie van deze elementen kunnen ze elkaar verzwakken.

De basis van Feng Shui

De basis van Feng Shui gaat om het toepassen van vijf elementen. Denk aan metaal, hout, aarde, vuur en water. Ontdek met de basis van Feng Shui welke elementen je op welke plek in de slaapkamer kunt neerzetten.

Maak een schets

neutrale-slaapkamer
Laura adai via unsplash

Voordat je begint met het toepassen van Feng Shui, moet je alle spullen weggooien die geen functionele of emotionele waarde hebben. Door rommel te vermijden en onnodige spullen weg te gooien krijg je ruimte voor nieuwe energie. Als je slaapkamer opgeruimd is, maak je er een schets van met alles wat hierin bevindt.

Vind het noorden

noorden-slaapkamer
@sidekix

Een belangrijke stap bij Feng Shui is door het noorden te vinden in je slaapkamer. Dit kun je doen door in het midden van je slaapkamer te staan en met behulp van een online kompas app het noorden te bepalen. Geef wanneer je het noorden hebt gevonden, op jouw schets aan waar het noorden, zuiden, oosten en westen is. Vervolgens geef je aan waar het noordoosten, noordwesten, zuidoosten en zuidwesten is. Op deze manier weet je precies welke decoratieve elementen de Chi in elke hoek verbeteren.

Metalen element

metaal-slaapkamer
@sandracarmonarei

In het westen en noordwesten van jouw slaapkamer kun je het beste metalen elementen te plaatsen. Metaal energie staat voor creativiteit, helderheid en precisie. Dit element is te herkennen aan ronde en ovale vormen in het wit, grijs, goud en zilver.

Houten element

houten-element
@spacejoy

In het oosten en zuidoosten kun je de Chi beïnvloeden met het element hout. Het houten element staat bekend voor gezondheid, groei, familie geluk en vooruitgang. Combineer het houten element in de slaapkamer door de kleur groen en bruin te gebruiken in de vorm van houten meubels, binnen planten en bloemen. Maar ook natuurlijke materialen zoals rotan en bamboe passen binnen het houten element.

Aarde element

aarde-element
Visualsofdana via unsplash

Het aarde element staat voor stabiliteit, traditie en liefde. Dit element komt terug in het noordoosten en zuidwesten van je slaapkamer. Je kunt het aarde element toevoegen door aardse kleuren te gebruiken zoals geel, beige en bruin. Daarnaast bevorderen aardewerk, edelstenen, as van wierook, marmer, graniet en kristal ook het aarde element.

Vuur element

slaapkamer-kleur
ElsAlexander Zvir via pexels

In de zuidelijke hoek van je slaapkamer kun je het vuur element toepassen. Het vuur element staat voor gezelligheid, geluk en succes. Voeg het vuur element toe door rood, paars en roze te gebruiken door kaarsen aan te steken en te spelen met licht in de vorm van wand-, vloer- en tafellampen.

Water element

verfrissend-interieur
@spacejoy

Water energie is flexibel en verfrissend. Het water element heeft invloed op je carrière, beïnvloed emoties en biedt nieuwe kansen. Je kunt het water element in je slaapkamer toevoegen door middel van een vissenkom met blauwe en zwarte elementen. Daarnaast zijn planten en bloemen ook een aanrader bij het water element.

Je slaapkamer inrichten volgens Feng Shui

Je slaapkamer is de plek waar je volledig tot rust wilt komen. Feng Shui geeft aan dat je bed de juiste plek moet hebben en dat de slaapkamer gevuld moet zijn met neutrale kleuren. Met een paar aanpassingen kun je jouw ideale Feng Shui slaapkamer inrichten.

Geef je bed de juiste plek

bed-slaapkamer
@deconovo

De allereerste stap om je slaapkamer Feng Shui in te richten is door je bed zo neer te zetten dat je direct de deur kunt zien. Als het niet haalbaar is om je bed zo neer te zetten, dan kun je een spiegel ophangen om de weerspiegeling van je deur te zien. Zorg er daarnaast voor dat je deur altijd volledig open is of op een kiertje om nieuwe energie binnen te laten.

Kies de juiste kleuren en materialen

materialen-slaapkamer
@collovhome

De kleuren in je slaapkamer mogen niet te overheersend zijn. Daarom raden wij je aan om te kiezen voor rustgevende tinten zoals lichtblauw, helder blauw, lichtroze en wit. Feng Shui benadrukt ook dat deze kleuren een kalmerende werking hebben in vergelijking met rood en paars. Dit zijn levendige kleuren die passie aanwakkeren. Materialen die passen in een Feng Shui slaapkamer zijn hout, katoen, fluweel en linnen.

Denk goed na over je meubels

meubels-slaapkamer
@spacejoy

Zet niet teveel meubels te dicht op elkaar in je slaapkamer. Daarnaast is een bureau volgens Feng Shui een echte no-go, omdat het rommelig oogt en je doet denken aan werk. We raden je ook af om planken of kastjes boven je bed te hangen, omdat die de energiestroom en nachtrust verstoren.

Als je met z’n tweeën slaapt, moet je er zeker voor zorgen dat je alles dubbel hebt. Denk aan twee nachtkastjes en twee identieke nachtlampjes. Zo bewaar je evenwicht en harmonie voor jezelf en je partner.

Geef apparatuur een plekje

slaapkamer-apparatuur
@minhphamdesign

Volgens feng shui is het belangrijk om ervoor te zorgen dat apparatuur zoals televisies en telefoons ‘s nachts uit staan. Apparatuur is namelijk erg afleidend en verstoren je nachtrust. Dek voor het slapen je tv af met een kleedje en leg je telefoon weg in je nachtkastje.

Houd het netjes en schoon

rustgevende-slaapkamer
Point3D Commercial Imaging Ltd. via unsplash

Het is vrij voor de hand liggend dat een slaapkamer er netjes en schoon uit moet zien. Maar voor Feng Shui is orde en netheid is dus een absolute must in de slaapkamer. Ruim los slingerende spullen op en zet ramen en deuren open voor frisse lucht en nieuwe energieën.


Meer inspiratie