Tips om droge lucht in de slaapkamer aan te pakken

Verbeter de luchtkwaliteit in je slaapkamer met een aantal praktische tips. Van het regelmatig openen van ramen tot het plaatsen van planten voor natuurlijke luchtvochtigheid. Herontdek ook oude trucs zoals radiatorbakjes gevuld met water. Eenvoudige en effectieve manieren voor het creëren van een comfortabelere slaapomgeving.

Door Sarieta In: Slaapkamer

Tips om droge lucht in de slaapkamer aan te pakken

Last van droge lucht in de slaapkamer? Als het eenmaal buiten koud is, zijn we geneigd om de verwarming direct op standje hoog te zetten. Maar de warmte van de verwarming in combinatie met de koude buitenlucht is zeker niet ideaal. Dit zorgt namelijk voor droge lucht waarbij je klachten kunt krijgen zoals droge ogen, hoofdpijn en een hoestje; niet zo prettig dus. Met onderstaande tips wordt de lucht in je stekje weer helemaal optimaal!

Zet de ramen open

Het aanpakken van droge lucht begint bij het openzetten van de ramen. Wellicht houden de meeste mensen hun ramen dicht, terwijl ventilatie ontzettend belangrijk is. Probeer dus zeker minimaal één keer per dag de ramen open te zetten zodat de boel goed doortocht. Vind je het koud buiten? Dan is tien minuten zeker al voldoende om de droge lucht in te wisselen voor frisse lucht.

Haal planten naar de slaapkamer

Is de lucht te droog in de slaapkamer? Dan kun je de hulp inschakelen van planten. Planten creëren niet alleen een gezellige sfeer, maar voorzien je slaapkamer ook van zuurstof en ze kunnen de luchtvochtigheid prima op peil houden. Zo kun je gerust één of meerdere planten neerzetten zoals een eucalyptus plant, aloë vera plant of klimop. Met deze planten heb je geen last meer van droge lucht in slaapkamer.

planten-slaapkamer
Cole Keister via Unsplash

Zorg voor de juiste temperatuur

Temperatuur speelt ook een belangrijke rol of je wel of geen droge lucht hebt. Daarom raden wij je aan om de temperatuur in de slaapkamer op 16 graden te houden. Dit zorgt niet alleen voor een betere nachtrust, maar ook dat de lucht minder snel droog wordt. Bovendien scheelt het tegenwoordig ook nog eens extra kosten gezien de hoge energieprijzen.

Tip: Vergeet de verwarming niet uit te zetten voor het slapengaan of als je niet thuis bent. Wellicht kun je met behulp van een slimme thermometer de verwarming zo instellen, dat het alleen op bepaalde tijden aan staat.

Maak je slaapkamer stofvrij

Stof is vaak de grootste boosdoener, zeker als het om luchtvochtigheid gaat. Bij droge lucht komt stof namelijk sneller vrij die klachten kunnen verergeren. Zorg er dus voor dat je regelmatig een stofdoek en stofzuiger over meubels en de vloer haalt om droge lucht te verminderen. Heb je een huisdier? Ook die nemen stof mee in de slaapkamer. Probeer je huisdier regelmatig schoon te maken en langs alle hoeken van de slaapkamer stof te zuigen, ook langs je bed.

Gebruik verwarming bakjes

Wellicht herinner je die oude radiatorbakjes nog van vroeger. Die bakjes kun je goed gebruiken tegen droge lucht. Door de bakjes te vullen met water en op de verwarming te plaatsen, wordt er warme en vochtige lucht verspreid door de slaapkamer. Ouderwets, maar nog steeds zo effectief als vroeger.

Houd de badkamerdeur open

Wist je dat als je de badkamerdeur open houdt tijdens het douchen, droge lucht als sneeuw voor de zon verdwijnt? Laat tijdens het douchen de ventilatie daarom uit en zet de deur van de badkamer en slaapkamer open. Het vocht zal zich op deze manier door het huis verspreiden en niet in de badkamer blijven hangen. Voila; nog een effectieve tip om droge lucht aan te pakken!

Hang de was op

Ook de was ophangen kan zorgen voor een betere luchtvochtigheid. In de koude winterdagen is je huis namelijk de ideale plek om je kleding snel te laten drogen. Door de warme droge lucht verdampt het vocht uit je kleding sneller binnen dan buiten.

Meet de luchtvochtigheid

Ze zeggen altijd; meten is weten. En dat zeggen ze niet voor niets, want door te meten kun je meteen zien of je goed zit qua luchtvochtigheid. Een handig apparaatje waarmee je dat kunt meten is met een hygrometer. Een hygrometer bepaalt binnen enkele seconden de vochtigheidsgraad en kun je tegenwoordig al voor een paar tientjes kopen.

Koop een luchtbevochtiger

Wil je er zeker van zijn dat de luchtvochtigheid op en top is? Dan kun je een luchtbevochtiger kopen. Deze handige gadget beschermt jou en je slaapkamer tegen droge lucht. Ook hebben sommige luchtbevochtigers een aantal extraatjes zoals lampjes en de mogelijkheid om etherische oliën toe te voegen voor een lekkere geur in de slaapkamer.

luchtbevochtiger-woonkamer
volant via Unsplash

Meer tips en inspiratie voor de slaapkamer? We inspireren je graag over slaapkamer muren, -kleuren, -nachtkastjes, -vloerbedekking en -behang!


Meer inspiratie