Moodboard zelf maken om je woning in te richten
Door het maken van een moodboard visualiseer je op een creatieve manier jouw interieur wensen. Handig als je een nieuwe woning hebt gekocht, je woonkamer wel een make-over kan gebruiken, of als je van plan bent om te renoveren.
In dit artikel vertel ik je wat een moodboard is, hoe je zelf een moodboard maakt en hoe je jouw moodboard als inspiratie kunt gebruiken bij de styling van je interieur.
Wat is een interieur moodboard?
Een moodboard is een soort collage van verschillende kleuren en elementen om een bepaald gevoel (mood) op te wekken. Het is een erg leuke manier om de ideeën die je hebt tastbaar te maken, of juist om lekker te experimenteren als je nog niet zo goed weet wat je wil.
Moodboards worden ook door professionele interieurstylisten veel gebruikt en het is vaak een van de eerste stappen in het creatieve proces.
Interieur moodboards kunnen er totaal verschillend uitzien en je kunt eigenlijk niets fout doen als je er zelf een maakt. Het leuke van een moodboard is dus dat het niet perfect hoeft te zijn.
Juist niet, want het is een methode om te experimenteren met kleuren, materialen, designstijlen en nog veel meer.
Haal de natuur naar binnen en maak je woonkamer gezellig met een landelijke sfeer. Gebruik hout, natuurlijke materialen en warme kleurtjes om het lekker knus te maken. Geef je woonkamer een beetje een boeren-look met stoere meubels, een haard en zachte stoffen. Geniet van de relaxte, landelijke vibe en laat je inspireren door al het moois van de natuur.
Waarom een moodboard maken?
Er zijn eigenlijk drie redenen om een moodboard te maken, namelijk:
- Het visualiseren van je ideeën
- Het bedenken van ideeën
- Het overbrengen van je visie op anderen
In alle drie de gevallen is het de bedoeling dat het moodboard je inspireert. Het is een experimentele manier om erachter te komen hoe je een bepaalde stijl of sfeer in een ruimte kunt creëren, ook als je nog niet weet hoe een ruimte er uit moet komen te zien.
Een moodboard is tevens een goede manier om je visie met een ander te communiceren. Je kunt jouw moodboard bijvoorbeeld meenemen naar een woonwinkel, om te laten zien waar je ongeveer naar op zoek bent.
Tenslotte is een moodboard een makkelijke manier om erachter te komen welke dingen wel of niet samen gaan. Denk hierbij aan kleurencombinaties, maar ook aan materialen, soorten meubels, wandbekleding, en nog veel meer.
HAY heeft met de Chisel een van de mooiste fauteuils te koop staan. Dit is waarom je zelf ook de HAY Chisel in huis moet halen.
Hoe maak je een moodboard?
Als je enthousiast bent geworden, dan kan ik je verklappen dat het maken van een moodboard helemaal niet moeilijk is. Neem er wel de tijd voor, want het is erg leuk om te doen. Lees dus snel verder hoe je een moodboard maakt, aan de hand van een simpel stappenplan.
Fysiek of online moodboard?
Bepaal eerst of je liever digitaal of met knip- en plakwerk een moodboard maakt. De ene methode is niet beter dan de andere. Dus kies de manier die het beste bij je past, of maak er gewoon twee.
Stappenplan moodboard
Stap 1: Inspiratie verzamelen
Begin met het verzamelen van allerlei dingen die je mooi vindt, en die het gevoel weergeven dat je wil creëren in je interieur. Blader woonmagazines door, struin online social media af, ga op zoek naar materialen, patronen, structuren en/of kleuren die je inspireren.
Stap 2: Digitaal of fysiek
Bepaal wat voor moodboard je wil maken, digitaal of fysiek. Aan de hand van je keuze is het nuttig om al je inspiratiebeelden te fotograferen zodat je ze kunt gebruiken voor een online moodboard, of te printen zodat je ze voor je tastbare moodboard kunt gebruiken.
Stap 3: Categoriseren
De volgende stap is het categoriseren van alle inspiratiebeelden en eventuele items. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar zelf vind ik het prettig om de volgende thema’s te hanteren: kleur, structuur, patronen, meubels, accessoires en materialen. Het is niet erg als sommige beelden niet passen in een bepaalde categorie of bij meerdere categorieën horen.
Stap 4: Prioriteren
Als er dingen zijn die je extra belangrijk vindt, houd deze dan even apart. Zo kun je ervoor zorgen dat ze een prominente plek krijgen op je moodboard.
Stap 5: Combinaties maken
Nu is het tijd voor het leukste deel, en dat is het indelen van je moodboard. Experimenteer erop los en bekijk welke combinaties juist wel of niet werken. Je hoeft niet alle inspiratiebeelden te gebruiken in je uiteindelijke moodboard. Speel met de lay-out en zorg dat de belangrijkste beelden het meest opvallen.
Stap 6: Feedback vragen
Deze stap is optioneel, maar het kan helpen om iemand om feedback te vragen. Welk gevoel brengt jouw moodboard op de ander over? En hoe zou de ander jouw moodboard omschrijven? Misschien zijn er wel dingen die je kunt verbeteren. Het is tenslotte een proces, dus pas dingen aan waar nodig.
Stap 7: Vastleggen
Als je tevreden bent, dan is het tijd om alle afbeeldingen vast te plakken. Als je digitaal werkt, vergeet dan niet om je moodboard op te slaan.
Stap 8: Details toevoegen
Misschien spreekt je moodboard al voor zich en is het helemaal af. Als je echter bepaalde elementen wil verduidelijken, kun je nog wat details toevoegen. Denk aan kernwoorden of een quote, die het gevoel van je moodboard ondersteunen.
Je moodboard in de praktijk brengen
Als je moodboard af is, kun je deze gebruiken als leidraad voor de inrichting. Gebruik je moodboard om de juiste kleuren te bepalen voor de muren, het selecteren van accentkleuren, het stylen van de ruimte met accessoires, het uitzoeken van meubels in een specifieke stijl, enzovoorts. Je moodboard zal je dus van het begin tot het einde helpen bij het inrichten en stylen van de ruimte.
Praktijkvoorbeeld
Ik heb even mijn eigen moodboard als voorbeeld genomen, die ik heb gemaakt toen we de badkamer aan het renoveren waren. Ik had al een idee wat voor stijl ik wilde, maar dankzij het moodboard heb ik dit echt tot leven kunnen brengen en geniet ik nu iedere dag van mijn droombadkamer.
Mijn uitgangspunt was: een vintage badkamer met een romantisch tintje, een ruimte om tot rust te komen. Met dit idee ben ik aan de slag gegaan en heb ik beelden verzameld die ik daarbij vond passen.
Zelf heb ik de kleuren als uitgangspunt genomen bij het uitwerken van mijn moodboard in de praktijk. Dit waren in mijn geval gebroken wit voor de muren, perzik roze tegels voor de wanden en koper als accentkleur voor onder andere de kranen. De vloer was eigenlijk nog goed en de grijze betonlook paste gelukkig goed bij de rest.
Om de ruimte een warm gevoel te geven, heb ik gekozen voor een hoogpolige badmat (heerlijk voor de voeten) in een iets lichtere tint dan de tegels. Omdat ik weg ben van vintage, heb ik houten meubeltjes gekocht bij de kringloop en opgeknapt zodat ze konden fungeren als badkamermeubel (budgetvriendelijk en uniek).
Voor de rest heb ik de ruimte eenvoudig gehouden, om zo de rust in de ruimte te bewaren. Ik heb enkel een paar praktische accessoires toegevoegd, zoals een grote boogvormige spiegel (vergroot de ruimte) en een koperkleurige wandlamp die zowel warm als wit licht geeft.