Voortuin inspiratie, voor een goede binnenkomer

Maak een indrukwekkende entree met je voortuin. Ontdek inspirerende ideeën, zoals strakke plantenbakken voor een moderne uitstraling, een comfortabel hoekje om te genieten of trendy tuintegels als finishing touch. Maak van je voortuin een persoonlijke, uitnodigende ruimte van wat er binnen en achter te ontdekken is.

Door Sarieta In: Tuin

Voortuin inspiratie, voor een goede binnenkomer

De voortuin wordt gezien als hét visitekaartje van je huis. Het is dan ook een voorproefje van wat er binnen je huis en achter in de tuin te verwachten is. Omdat dit een belangrijk onderdeel is, kan het lastig zijn om van een saaie voortuin je eigen te maken. Daarom laten we je in dit artikel 10 inspirerende voorbeelden zien hoe je van een simpele voortuin, een goede binnenkomer maakt.

Ga voor vaste plantenbakken

plantenbakken-tuin
@bijmargrietinhuis

Een leuk idee om de voortuin te kaderen is door middel van vaste plantenbakken. Hiermee sla je meteen twee vliegen in één klap. Je voorziet de tuin namelijk van bloemen en planten en je creëert binnen een handomdraai een strakke voortuin. Dankzij vaste plantenbakken, die je kunt maken met bakstenen, beton of houten planken, geef je jouw voortuin een moderne en tegelijk strakke uitstraling.

Planten

planten-voortuin
@fr.ontwerp

Over groen gesproken, planten zijn erg leuk voor in de voortuin. Als je groene vingers hebt kun je helemaal losgaan met klimplanten die je langs de voorgevel van je huis groeien. Maar je kunt ook kiezen voor grote struiken. Wil je het groen houden, dan zijn boxus planten erg geschikt. Wil je juist meer kleur in de vorm van kleurrijke bloemen, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden en ideeën. De keuze is reuze!

Combi voortuin

combi-voortuin
@homebystuart

Wie zegt dat je slechts één idee uit dit rijtje kunt gebruiken? Pak net als homebystuart groots uit door verschillende ideeën uit dit rijtje met elkaar te combineren. Decoreer je voortuin met speelse planten in plantenborders en voorzie de ondergrond van mooie tegels en grind. Lekker veelzijdig en enorm modern!

Plantenborders

plantenborders-tuin
@huis_vanlinda

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien is er gebruik gemaakt van een plantenborder. Een plantenborder is een strook in de vloer die je kunt gebruiken voor het planten van je favoriete plantjes. Zo is de vorm en het formaat gebaseerd op de hoeveelheid ruimte die je hebt. Daarom is er in dit geval gekozen voor een smalle rechthoekige strook, die langs het looppad loopt. Daarnaast zorgt de opsluitband ervoor dat de voortuin op-en-top uitziet.

Zorg voor een comfortabel hoekje

parasol-tuin
@huisjekwartshove

Als het mooi weer is, zien we de meeste mensen lekker in de achtertuin zitten. Heb je geen achtertuin of is het zonlicht het warmst en felst in de voortuin, dan is het een goed idee om een comfortabel plekje in de voortuin te creëren. Plaats een heerlijke zitbank en een paar stoelen. Als de zon toch net iets te fel is, dan is het fijn om een parasol bij de hand te hebben. Voor je het weer zit je er dagelijks!

Een andere leuke manier om een knus plekje te creëren is door het plaatsen van een vlonder! Inspiratie voor vlonders in de tuin vind je in dit artikel!

Bomen

bomen-tuin
@kek_en_tof

Geen plantenliefhebber? Dan kan natuurlijk ook. Bomen zijn dan een geschikte optie om de voortuin leuk mee aan te kleden. Groene bomen zijn bijvoorbeeld erg populair zoals de goudiep, walnootboom, bolaccacia en steeneik. Ook zijn kleurrijke bomen zoals de Cercis siliquastrum heel erg gewild voor in de voortuin dankzij de schitterende paarse bladeren.

Tip: Met palmbomen creëer je in een handomdraai een Ibiza stijl tuin!

Ruime oprit

oprit-tuin
Peter Jan Rijpkema via Unsplash

Een woning met een eigen oprit is voor wellicht iedereen ideaal. Je bent niet meer urenlang op zoek naar een parkeerplek en je kunt gemakkelijk boodschappen in- en uitladen. Ook kun je de oprit op verschillende manieren inrichten. Tuintegels zijn daar geschikt voor, maar je zou ook uit de voeten kunnen met grind. En met de grootte van Peters voortuin kun je zeker meer auto’s kwijt :)

Kies voor trendy tuintegels

trendy-tuintegels
@stijlbijstout

Tuintegels in de voortuin zijn tegenwoordig helemaal hot and happening. Zo bestraten flink wat interieur liefhebbers hun voortuin met strakke, moderne tuintegels. Het belangrijkste voordeel is dat het super onderhoudsvriendelijk is. Bovendien zijn tuintegels super veelzijdig en gemakkelijk met elementen te combineren. Stijlbijstout heeft bijvoorbeeld gebruik gemaakt van tuintegels, grind en planten. Hoe vet!

Blijf lekker droog met een carport

carport-voortuin
@thuisbijmij

Een oprit is van zichzelf al een luxe op zich, maar heb je gedacht aan de voordelen die een carport met zich meebrengt? Het voordeel van een carport, is dat je auto droog kan staan in alle weersomstandigheden. Maar het kan voor jezelf ook heel fijn zijn, vooral als het wordt ingericht bij de voordeur. Hierdoor hoef je nooit meer door de regen te lopen naar je auto, hoe fijn!

Creëer dynamiek met grind

gind-voortuin-inspiratie
@thuisstijl

Als je op zoek bent naar een manier om meer sfeer en dynamiek te creëren in de voortuin, dan is grind een fijne optie om dat te kunnen doen. Grind is namelijk een erg populaire keuze voor in de voor- en achtertuin. Het leuke aan grind is dat je de keuze hebt uit allerlei soorten, formaten en kleuren grind en je het heel eenvoudig zelf kunt leggen. Zo heeft thuisstijl ervoor gekozen om de gehele voortuin te voorzien van grind, los van de oprit. Mooi en strak afgebakend!


Meer inspiratie